Kampreglerne – pas på dig selv og de andre. Lær barnet at sætte grænser

Kampreglerne – pas på dig selv og de andre. Lær barnet at sætte grænser

Kampreglerne – pas på dig selv og de andre. Lær barnet at sætte grænser. Kampreglerne har altid været en hjørnesten i Tigertræning. Kampreglerne er udviklet for at skærpe opmærksomheden på egne og andres grænser på en let forståelig måde. De er også udviklet for at det skal være rart og trygt at deltage i kamplege og tumlelege. Jeg har udviklet dem i forbindelse med mit arbejde som idrætspædagog i Idrætsbørnehaven Ryvang2 (2002-2007). Der startede jeg mit arbejde med kamplege, samarbejdslege, rollespil og social læring igennem bevægelseslege.
Siden jeg blev selvstændig i 2010 har jeg undervist tusindvis af børn, forældre, pædagoger, lærere og idrætsfolk i bevægelseslege og i at bruge kampreglerne. Både via min undervisning og min bog Plads til de vilde lege bliver de mere og mere udbredt i pædagogisk arbejde og blandt undervisere indenfor pædagogik, bevægelse og idræt. Det er jeg selvfølgelig glad for!

Tolkninger

Men det er ikke altid de bliver benyttet efter hensigten, nogen gange høre jeg om tolkninger og aktiviteter som jeg bestemt ikke kan stå inde for. Ofte bliver der heller ikke henvist til mig når andre underviser i dem. Det synes jeg er ærgerlig og derfor vil jeg gerne gennemgå dem i denne video. Så børn og voksne kan høre dem som de oprindelig er tænkt.

Hvordan skal de bruges

Kampreglerne har jeg oprindelig udviklet til kamplege såsom tumlelege, fægtelege og lignende men de kan bruges i mange andre sammenhænge. Som f.eks.:

  • I kildelege og andre lege med fysisk berøring
  • I fri leg for eksempel på legepladsen
  • I arbejde med forebyggelse af mobning og overgreb
  • I forbindelse med børnefamiliers samspil og markering af grænser
  • I idrætsforeninger/klubber og andre steder med fysisk aktivitet
  • I arbejde med fairplay og udsatte børn og empowerment

Foruden der umiddelbare sigte, at få børn til at passe på sig selv og hinanden i lege og fysisk aktivitet, har kampreglerne også et længere perspektiv. Nemlig at unge og voksne lærer at sige tydeligt til og fra og respektere andres udmeldinger.

Kampreglerne – pas på dig selv og de andre. Lær barnet at sætte grænser

En mor der var til Tigertræning med sin 6-årig søn sagde engang til mig: ”Kampreglerne kan også bruges i parforholdet. Man øver sig jo i at sige til og fra… og sige tydeligt om man ønsker kontakt eller ej og respektere hinanden, det er næsten som parterapi…”. Vi grinede af det, men hun har en pointe. Mange unge og voksne mennesker overskrider hinandens grænser og får ikke tydeligt sat ord på egne behov og ønsker.
Her er kampreglerne i en mere voksen udgave:

  • Spørg før fysisk kontakt, hvis du på nogen måde er i tvivl
  • Sæt ord på dine ønsker og respekter andres
  • Vær særlig opmærksom på kroppens sårbare områder
  • Sig tydeligt fra hvis der er noget du ikke bryder dig om

Hvis du har lyst til at lære kampreglerne, kamplege og andre bevægelseslege sammen med børn og voksne så kom til Tigertræning. Du kan se i vores kalender hvor vi har et event næste gang. Har du lyst til at arbejde pædagogisk med kampreglerne, så kom på et af vores kurser. Bestil vores gratis kampregler.
Læs eventuelt min guide for Børn&Unge

Copyright 2016 Tigertræning og Idrætspædagog Lise Steffensen