Fra morgengymnastik i radioen til Tigertræning

Udgivet: 15. januar 2014 kl 10:27 af Frederiksberg Bibliotektigertraening_foto_-_soren_solkaer_kvadrat

Du har sikkert hørt historier om 1930’ernes morgengymnastik foran radioen tilbage i en tidsalder, der hverken kendte til pumpende fitness centre eller fancy kostråd. Særligt én af datidens stræk-og-bøj stemmer har haft betydning for idrætspædagog Lise Steffensen, som står bag det populære bevægelseskoncept for børn, Tigertræning. Hendes mormor, Henriette Steffensen, lavede nemlig morgengymnastik for kvinder på DR i 43 år.

”Hvorfor skal det være så teknisk at dyrke sport? Der er jo ikke noget galt i at blive rigtig god til fodbold eller capoeira, men jeg vil gerne inspirere til, at man først og fremmest har det sjovt sammen, når man bevæger sig, frem for at det går op i at lære en masse teknik, ” fortæller Lise Steffensen om baggrunden for hendes træningsform Tigertræning.

Siden 2010 har hun undervist i daginstitutioner og på familiehold og arrangeret de interaktive bevægelseskoncerter for børn (3-6 år) og deres forældre, Tiger Twang, som kan opleves på Hovedbiblioteket den 25. januar kl. 11-12.

Mellem kampsport og mindfullness

En af grundprincipperne bag Tigertræning er at bevæge sig på børnenes præmisser og give plads til at bevæge sig på forskellige måder. Træningen er en kombination af vilde tumle- og kamplege og helt stille øvelser i børneyoga og mindfulness:

”Jeg vil gerne lære børnene, at det er okay at være vild, når man passer på hinanden, og at det også er okay at være stille. Og så vil jeg gerne have forældrene med som rollemodeller og gøre bevægelse og leg til noget, som de kan tage med hjem og lave sammen med deres børn.”

På den måde håber Lise Steffensen, at Tigertræning kan være med til at få bevægelse mere ind i vores hverdag. Ligesom hendes mormor gjorde det, da hun i 43 år lavede morgengymnastik i radioen.

Stræk og bøj

Den inkarnerede Frederiksberg-borger og lektor i tysk og idræt, Henriette Steffensen, inspirerede tidligt sit barnebarn. Lise Steffensen fortæller, hvordan hendes mormor lavede morgengymnastik med hende, efter hun var stoppet på radioen. Hendes progressive tanker om at gøre fysisk velvære til en del af hverdagen for kvinder i 1930’erne og frem til ’70’erne, har betydet meget for hendes arbejde med Tigertræning.

Vi har været så heldige at få lov at bruge Henriette Steffensens indtalinger til radioen med anvisninger til dagens morgengymnastik. I anledning af vores sundhedstema kan du i januar høre optagelserne på biblioteket, når vi åbner kl. 10 og starte dagen med lidt stræk og bøj.