Som mange andre synes jeg at DRs tv-serie Skru tiden tilbage -til 1950erne, hvor almindelige danskere der lever en uge som i 1950erne er sjov og underholdende historieformidling. Men da husmoderen i tredje afsnit skulle lave radiogymnastik var der noget der var galt. Husmoderen stod nemlig med stok og lavede Kaptajn Jespersen gymnastik.
Men den gymnastik var slet ikke for husmødre og unge piger i 1950’erne. De havde nemlig deres eget program en time tidligere. Den lå tidligere fordi husmødrene skulle først op og tænde op og lave kaffe og morgenmad klar.
Jeg ved dette fordi det var min mormor Henriette Riskær Steffensen, der i 43 år stod tidligt op og cyklede til Radiohuset på Frederiksberg og stod for kvindernes radiogymnastik. Hendes titel dengang var Gymnastiklærerinde ved Statsradiofonien.Hun tiltrådte stillingen som leder af kvindernes morgengymnastik i 1933 og udgav i 1934 bogen Morgen Gymnastik for kvinder. Hun arbejdede for Statsradiofonien (DR) frem til 1975.
Tusindvis af kvinder og unge piger stod op, hver morgen med hende og deltog hjemme på stuegulvet og hendes gymnastik var helt andeledes end Kaptajn Jespersens.
Hun kendte til kvindernes arbejdsforhold i hjemmet og udfordringer i forhold til fødsler, amning osv. Hun forholdt sig til det på en opmuntrende og diskret måde og var virkelig optaget af kvinders særlige forhold og sundhed.
For eksempel gik mange kvinder i korset og små spidse sko, hvilket var dårligt for vejrtrækning og gang. Hun opfordrede kvinderne til at tænke på sundhed og livsglæde og så ville skønheden følge med.
Hun var entusiastisk, morsom og kærlig og tog sin opgave alvorligt. Hendes tilgang til krop og bevægelse var progressiv og holistisk for sin tid og respektfuld overfor lytterne. I en tid, hvor radioen var det mest benyttede medie, har hendes programmer haft stor indflydelse på kvinders og familiers sundhed og kropsbevidsthed.
Henriette var cand.mag. i tysk og gymnastik, underviste desuden som gymnasielærer og udgav flere bøger.
 Henriette fortsatte sin daglige morgengymnastik på stuegulve, til hun var over 90
 år og fik gennem hele livet breve fra trofaste lyttere. Breve som hun altid svarede.
Hendes mange programmer findes stadig i DR s arkiver.
I slutningen af 1990’erne lavede radioredaktør Halldór Sigurdsson en radioserie på tre afsnit om Henriettes liv i og udenfor radioen, som blev sendt på P1.
Hun har inspireret mig til at arbejde med idræt, krop og bevægelse. Både som barnebarn og idrætspædagog synes jeg, at hun er en vigtig brik i historien om vores sundhed, kvindebevidsthed og radio mediets betydning.
H v UdnævnTRadio1933
Foto af Henriette Riskær Steffensen ved udnævnelsen til Leder af Morgen Gymnastikken i 1933.

Copyright 2016 Tigertræning og Idrætspædagog Lise Steffensen