Ja!
Piger kan lide at tumle og kæmpe
Piger har godt af at være med til kamplege
Piger og kvinder er gode til at tumle og kæmpe
Piger og drenge lærer begge noget om sig selv og hinanden ved at lege vilde lege sammen

Som idrætspædagog vil jeg slå et slag for at der skal være plads til kamplege i bevægelseskulturen i vuggestuer, børnehaver, skoler og børnefamilier. Ikke slåskampe, men kamplege. Hvor styrke, hurtighed og mod kommer i spil. I 14 år har jeg arbejdet med rollespil, fægtelege, kamplege og andre bevægelsesaktiviteter for børn, familier, fagpersoner og i pædagogiske rammer.
Inden for idræt og bevægelse oplever jeg ofte en gammeldags og begrænsende opfattelse af både pigers og drenges kropslighed. En opfattelse af at drenge er vilde og piger er stille og de bevægelseslege de deltager tilpasses denne forestilling.
Jeg ville ønske at vi, både forældre og pædagoger var bedre til at udfordre de gamle kønsroller og give børnene flere muligheder for at udfolde sig sammen i blandede grupper.
Pirater og prinsesser
Jeg oplever både børnehaver, biblioteker og idrætsforeninger der holder fast i gamle forenklede forestillinger om hvad børn af forskellige køn kan og kan lide. For eksempel ser jeg aktiviteter for børnene i børnehavealderen deles op i pirater og prinsesser når de skal deltage i aktiviteter.
Jeg mener at det er stigmatiserende overfor begge grupper og at de ville gøre sig flere nuancerede erfaringer, hvis de deltager i blandede grupper og i aktiviteter, hvor der er plads til forskellighed. Der er heller ikke noget galt i at udfordre børnene, hvis de hjemmefra er opdraget med en meget karrikeret kønsidentitet.
Børn af alle slags skal have mulighed for at få lov at prøve både yoga, dans og kamp, løb og samarbejdslege. Gerne i varierede forløb så alle bliver tilgodeset.
Piger kan være stærke, drenge kan være stille. Hvis børnene skal have styrket deres selvværd igennem bevægelsesaktiviteter, må vi også luge de mest fordomsfulde begreber som Drengepige og Tøsedreng ud, når vi taler om og med børn i bevægelse.
Den vilde mor
Både fagpersoner og forældre har også en tendens til en opdeling i farleg og morleg. I fagblade har jeg set fædre blive rost til skyerne for deres vilde tumlelege med deres børn. Vi hører aldrig om Den Vilde Mor, som om hun slet ikke findes. Men jeg har mødt rigtig mange mødre med masser af energi og kropslighed, som kaster sig stærke ud i leg med børn og voksne.
Hjemme hos mig har det altid været mig der fægter og tumler med vores børn (min musikalske, men ikke så sportslige mand har så givet læring og erfaringer til vores børn på mange andre områder).
Jeg tror at den stærke, modige kvindelige rollemodel er vigtig for både drenge og piger. Jeg vil gerne give alle forældre mulighed for at opleve det nærvær og glæde, der ligger i at tumle med børn.
Den modige pige
Kamplege har et dybere lag, hvor barnet gør sig erfaringer med sit eget mod og tydelighed i forhold til egen og andres grænser. Jeg vil gerne vise pigerne, at de har ret til at udtrykke sig på mange måder. At de kan rigtig meget forskelligt og at det at være stærk, hurtig og modig ikke er kvaliteter forbeholdt en bestemt gruppe. Gennem kamp og tumlelege lærer de også, at de bestemmer over deres egen krop og at andre skal respektere deres udmeldinger.
Selvfølgelig skal drenge også lære alt dette, men i en tid hvor pigerne senere skal forholde sig til seksualisering, krænkelser, tabuer og tildækning af deres krop, skal vi ruste dem så godt som overhovedet muligt. Et mål kan være at pigerne i fremtiden kan være glade for deres krop som den er, turde bruge den aktivt og vide at de selv bestemmer over den. Der er efter min mening lang vej igen, før piger har samme kropslige frihed som drenge.
I kamplege udvikles blandt andet:
Kondition
Koordination
Stimulering af primære sanser
Kropslig parathed
Mod til at sige til og fra
Sjove oplevelser i samvær med andre
Erfaringer med at aflæse og respektere andres grænser
Alt sammen noget som alle børn kan have glæde af at udvikle!
DSC_0159

Copyright 2016 Tigertræning og Idrætspædagog Lise Steffensen